Karma

Wat is karma

Wat betekent karma eigenlijk. Vanaf het begin van de ontwikkeling van onze ziel krijgen wij een pakket mee, ons karma. Een pakket van levenslessen en ervaringen die wij moeten doorleven en leren. Karma bestaat eigenlijk uit verschillende aspecten. Enerzijds bestaat karma uit een reeks aan ervaringen die wij als mens moeten ervaren, verspreid over de vele levens die wij leven. Anderzijds is ons karma dat wat wij zaaien, we zullen wij oogsten.

Karma: De wet van oorzaak en gevolg

Zodra je begint te leven maak je bepaalde beslissingen, je uit je positief en negatief maar ook krijg je respons terug van mensen die je in je leven tegen komt. De reincarnatie van je ziel is een lang proces. Leven na leven ben je innerlijk emotioneel actief, maar ook naar je medemens gedraag je je op een bepaalde manier. Alles wat je doet heeft een reden en komt ergens vandaan, de oorzaak. Er is altijd een reden voor wat iemand doet en hoe deze zich uit. De positieve of negatieve acties die een mens in zijn of haar leven beleeft en kiest leidt tot bepaalde gevolgen.

Karma wordt opgebouwd door de manier waarop je je gedraagt, de beslissingen die je maakt, dingen die je wel of juist niet doet. Op het moment dat je positiviteit zaait, zal dit leiden tot positieve gevolgen. Daar waar je handelt om iemand doelbewust pijn of ellende te berokkenen, zal je in dit leven of in één van je volgende levens een soortgelijke situatie tegenkomen, maar dan omgekeerd. Je ziel moet leren hoe het is om in de schoenen te staan van de ander die jij dat hebt aangedaan. Dit zal als een wijze les dienen, zodat je gevoelsmatig weet dat je dit niet nog eens zo moet aanpakken. Je ziel wordt gevoeliger en kan op een gegeven moment bepaald onrecht wat hij  een ander eerder wel kon aandoen, niet meer over z’n hart verkrijgen.

Ook zullen bepaalde mensen jou soms negatief behandelen. Zij bouwen karma op naar jou en zullen ook hier wat zij gezaaid hebben oogsten. Dit hoeft niet in dit leven te gebeuren. Alles wat je in het leven meemaakt neem je gevoelsmatig mee naar het volgende. Het kan zomaar zo zijn dat het pas een aantal levens later tot uiting komt, maar vroeg of laat zal alles wat je doet terugkomen.

Karma, situaties die onze ziel moet doorleven

Ook zijn er een aantal gewaarwordingen die elke ziel moet doormaken. Situaties, gevoelens, ziekten en noem zo maar op die onze ziel heeft moeten meegemaakt om te groeien en te leren hoe het is als je in deze situaties verkeert. Als je het zelf hebt meegemaakt weet je hoe het voelt als een ander het meemaakt en voel je compassie omdat je weet hoe het is om het zelf mee te maken.
Onze ziel wordt hierdoor gevoelsmatig steeds wijzer, de essentie van de aardse ervaringen in onze spirituele reis.