Feng Shui

 

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is de Chinese leer om energetisch harmonie in huis te krijgen zodat je zelf meer in balans kunt leven en de kwaliteit van je leven kunt optimaliseren. Hoewel Feng Shui in westerse landen redelijk nieuw is, wordt dit in het oosten al eeuwen gebruikt. Het is een proces van bewustwording, waarin je de veranderingen, die de energiestroom in je huis verbeteren, ook als positieve veranderingen in jezelf en je leven zal ervaren.  De omgeving waarin je leeft heeft veel invloed op je innerlijke gesteldheid.

 

Wonen in harmonie vanuit Feng Shui

Een ruimte kan je zodra je erin komt een behaaglijk of onbehaaglijk gevoel geven. Verschillende elementen zoals kleur, de hoeveelheid licht die door de ramen naar binnen komt en de meubelen bepalen de sfeer van de ruimte welke direct zijn uitwerking heeft op hoe je je in deze ruimte voelt. Door middel van Feng Shui kun je de woning of werkplek harmoniseren waardoor je zelf in meer harmonie kunt leven en/of werken.

Door ons allemaal stroomt de levensenergie welke Chi wordt genoemd. Als er een blokkade in deze energie komt of de energie stagneert, merken wij dit in onze emotionele maar ook in onze fysieke gesteldheid. De manier waarop de energie stroomt in onze leef- en werkomgeving heeft ook een sterke invloed op hoe wij ons voelen. Volgens de Feng Shui leer circuleert deze levensenergie in bepaalde patronen in een ruimte welke corresponderen met diverse thema’s van het leven. De energiestroom van deze thema’s wordt beïnvloed door onder andere de positie van de meubelen, ramen, kleuren en materialen. De positionering van de meubelen in een ruimte beïnvloedt volgens Feng Shui de weg waarin de energie in de ruimte zich beweegt. Door Feng Shui in je woon- of werkplek toe te passen door bijvoorbeeld de meubelen te verplaatsen kun je deze energiestroom in balans brengen.

Een ander belangrijk aspect waarmee je de energie in balans kunt brengen zijn de kleuren die je gebruikt in de ruimte.  Kleur is energie en geeft uitdrukking aan gevoelens en gedachten. Feng Shui gebruikt de elementen water, vuur, hout, aarde en metaal, die in verbinding staan met  de kleuren: blauw, rood, groen, geel en grijs. Ook wordt het Yin-Yang principe  toegepast om de optimale balans te krijgen. Yin is onbeweeglijk en massief is waar Yang licht en actief is. Door een goede balans te vinden tussen Yin en Yang in de woonkamer, slaapkamer of op je werkplek heeft dit een positieve uitwerking op onze innerlijke gesteldheid.